- Úvod
- Čaje
- Bylinkové čaje
- Himalájske ajurvédske čaje
Čaje / Himalájske ajurvédske čaje
Základom tradičnej ayurvedskej medicíny sú najrôznejšie kombinácie bylín, ktoré sa používajú k optimalizácií duševných a telesných funkcií organizmu.
Pri použití sa nechávajú aspoň 3-5 minút povariť, takto pripravený odvar má silnejšie pôsobenie, jemnejšiu chuť a priaznivo ovplyvňuje naše trávenie. Zmesy sa skladajú z cielene jemne pomletých častí bylín, ako kvety, stonky, listy, semená, plody, kôra, korene a podzemky, aby došlo k homogénnemu premiešaniu, a čo najlepšiemu účinku čaju. Bylinné odvary pijeme teplé, najlepšie ráno pred raňajkami, hodinu pred jedlom počas dňa a pred spaním, a po dobu trvania obnovy želateľných funkcií organizmu.
Po každom balení sa necháva týždenná prestávka. Do čajov sa neodporúčajú pridávať žiadné sladidlá, ich špecifická chuť je súčasťou terapeutického pôsobenia a zodpovedá ajurvedským vlastnostiam šiestich chutí.